Trading jako duchovní cesta

Několik týdnů jsem váhal, zda zveřejnit samotné jádro profitabilního obchodování na komoditních trzích a zda tento text umístit na mé www, zaměřené na duchovní cestu. Text by se mohl stát "pandořinou skříňkou", pokud by byly znalosti zneužity. Jsem ale přesvědčen, že znalost pravdy, kterou se pokusím nastínit, zdaleka nestačí. Zneužít lze to, co používá něčí ego. Zde ale projev ega vede k tomu, že tato znalost nemůže být z principu snahy ega zneužita.

 

Burza

Samotná burza je prostor pro výměnu zboží mezi lidmi. To co jeden prodává, druhý kupuje. Do hry vstupuje broker, který nám umožňuje vstup do prostředí burzy. Bez účasti brokera není možné uskutečnit obchod. O svém brokerovi nemusíme celé dny vědět. Pokud máme zřízen obchodní účet a používáme obchodní platformu ve svém PC, tak vnímáme pouze prostředí trhu, kde uskutečňujeme naše obchody.   Z hlediska nákupu a následného prodeje komodity (takzvané raund turn = RT)  jsme povinni zaplatit brokerský poplatek. Jeho velikost je přibližně 5,02 USD. Mimoto je v poslení době potřeba platit přístup do prostředí burzy té které skupiny komodit. Jednorázové měsíční náklady jsou 5 USD. Z hlediska nutných ztrát je to vše. Je tedy patrné, že bez ohledu na naše ziskové či ztrátové obchodování, s každým zakoupeným a následně prodaným kontraktem přicházíme minimálně o 5,02 USD.

 

Obchodní plán

Pokud se chceme bavit o smysluplném - tedy profitabilním obchodování, je potřeba chápat některé stránky celé věci. Je potřeba mít

  • připravený obchodní plán a
  • být schopen jej uskutečnit

 

Funkční obchodní plán je souhrn pravidel, která nám umožňují vyhledávat situace, kdy nás protipohyb trhu nevyřadí ze hry. Tím mám na mysli přestát volatilitu trhu, aniž by tento pohyb vygeneroval tak velkou ztrátu námi nakoupeného kontraktu, kdy nás emoční bolest donutí celý obchod ukončit se ztrátou. Lze s trochou snahy ovšem vyhledávat jen ty situace, kde je z různých důvodů vysoká pravděpodobnost, že  momentální vývoj volatility bude dočasně růst ve smyslu našeho obchodu. V této situaci nebudeme ve většině případů vyřazeni protipohybem v rámci ztrát a nedostaví se emoční bolest ze ztráty hodnoty zakoupené komodity.

 

Risk reward ratio - RRR

To co v otevřené pozici sledujeme, je cíl - tedy bod, kdy se rozhodneme ukončit otevřenou pozici. Lze si stanovit vlastní pravidla výstupů z trhu. Rozumné je určit si násobek sumy, kterou jsme po vstupu ochotni riskovat. Pokud jsme schopni akceptovat ztrátu hodnoty kontraktu v rámci 20 tiků, lze si podle tohoto stanovit případný profit target s navýšenou hodnotou od doby vstupu o 40 tiků. V tomto případě poměr risk/zisk má parametr 1:2, tedy naše

  • "risk/reward ratio" = RRR=1:2

 

Produkce vítězných obchodů - win%

To co nás dále zajímá je pravděpodobnost z dlouhodobého hlediska, kolik %  našich obchodů v řadě dosáhne zisku, oproti obchodům, které skončí se ztrátou. Lze s trochou snahy nastavit velikost našich případných ztrát a velikost našeho zisku tak, aby úspěšnost vítězných obchodů dosahovala 70% i víc. Tento parametr závisí na charakteru trhu, výše uvedené volatilitě a velikosti zisku, po kterém jdeme. Tedy

  • vítězné obchody = win% = 70 (tedy 7 obchodů z 10ti bude ziskových, v dlouhé řadě námi provedených obchodů)

 

Četnost provedených obchodů

Další parametr, který hraje roli, je počet zobchodovaných obchodů. Nezáleží tolik na množství samotných obchodů. Menší množství obchodů bude generovat menší zisk. Větší množství vygeneruje větší zisk. Množství obchodů závisí na

  • nastavení velikosti poměru ztrát a zisků, tedy RRR
  • volatilitě trhu (velikosti kladných a záporných tržních pohybů) a
  • charakteru trhu (zda jako celek v průměru roste / klesá)

 

Charakter trhu a volatilita

Vše záleží na pravidlech vyhledání situací, které umožňují vstoupit do trhu a následně z otevřené pozice vystoupit s profitem. Pokud máme podmínky příliš přísné, nedojde vůbec k vyhledání vstupu z důvodu příliš nízké ztráty, kterou jsme ochotni akceptovat. Volatilita trhu je natolik velká, že nám znemožní dosáhnout jakéhokoli zisku. Vždy bude dosažena ztráta. Příliš velký risk, který jsme ochotni podstoupit, nám na druhou stranu umožní setrvat v otevřené pozici, ale znemožní dosáhnout našeho profitu, který je např. 2 násobkem, kdy tohoto pohybu trh není schopen dosáhnout. Naše setrvání v trhu je nesmyslně dlouhé a přestože jsme v zisku, není možné z hlediska řízení pozice smysluplně vystoupit tak, abychom udržely z dlouhodobého pohledu zisk v plusu. Právě proto, že je potřeba ctít logiku průměrného rozumného RRR v celé řadě našich obchodů.

 

Vše ostatní záleží na naší schopnosti plnit námi stanovený plán (bod vstupu, výstupu, s ohledem na RRR a win%). To znamená dodržovat svá (předem prověřená) vlastní pravidla. Bystřejším dojde, že se zde více jedná právě o aplikovanou psychologii.

 

Stránka psychologie

Pokud se bavíme o cílech tradingu, bavíme se o potřebách našeho ega. Naše potřeby mají tento charakter:

  • dosáhnout zisku
  • neztratit získané prostředky

 

Tam kde je situace v rozporu s

  • naší potřebou zisku, nebo
  • s naší potřebou neztratit získané

tam se objeví negativní emoce!! Samozřejmě že jsme nespokojeni, pokud nezískáme to, co jsme si stanovili, nebo ztratíme to, co jsme chtěli udržet. Je patrné, že abychom prožili negativní emoci, musí v naší mysli být

  • záměr zisku a
  • strach ze ztráty

 

Bavíme se o virtuálních konceptech naší mysli, která si stanovila cíle. Tedy naše

  • mysl hodnotí vývoj reality ve srovnání s virtualitou našich vnitřních potřeb

 

Trading je naše potřeba a možnost dosáhnutí štěstí.  Naše rozhodnutí obchodovat vychází z našich vnitřních potřeb. Pokud dosáhneme naplnění potřeb, prožíváme štěstí. Pokud se realita vyvíjí v rozporu s našimi potřebami, prožíváme neštěstí. Vše co se odehrává v našem okolí, by se odehrávalo i bez účasti nás jako živé osoby. Celý vývoj okolního světa má neutrální charakter. Začne mít význam tehdy, pokud se stává důležitým v procesu naplňování našich vnitřních potřeb.

  • štěstí a neštěstí tedy záleží na definici našich vnitřních potřeb, kterých se snažíme dosáhnout

 

Úspěšný obchodník je ten, který když už získá, tak získá 2x více, než riskuje. Pokud získá, tak ve dvou obchodech ze tří (66% z celku). Tento stav lze zapsat takto:

RRR=1:2

win% = 66

 

Protože už od začátku je důvodem k tradingu potřeba zisku, tak je patrné, že se musí v průběhu objevit i naše emoce. Pokud dosáhneme zisku, příjde radost. Pokud ztratíme část financí, prožíváme neštěstí - podle toho, zda je situace v souladu s naší představou, jak by se měla realita vyvíjet.

Protože je zisk a ztráta náhodný proces s určitou mírou pravděpodobnosti, tak naše emoce bude prožívána náhodně. Naše emoce bude kopírovat vývoj naší otevřené ziskové/ztrátové pozice.

Negativní emoce, které prožíváme mají velmi neblahý vliv na naši schopnost sebekontroly a na plnění našeho plánu. Zdá se, že přestože plníme plán, tak ztráty jsou stále součástí naší snahy - a je to tak. Snažíme se vyhnout negativní emoci ze ztrát a vědomě či nevědomky měníme svá pravidla ve snaze generovat více ziskových obchodů. Snažíme se dostat náhodný proces pod svou vlastní kontrolu. Náhodnou distribucí zisků/ztrát však nelze nijak ovlivnit. Právě tato naše snaha zrušit náhodu znamená narušení pečlivě připraveného plánu a důsledkem je stále více ztrátových obchodů. Za vším stojí naše negativní emoce, které se takto aktivně a pomýleně snažíme předcházet.

 

Riziko ztrát

Otázka zní, zda je možné se od začátku snahy obchodovat vyhnout ztrátám. Odpověď zní NE. Vždy musí nastat období, kdy se snažíme trh přechytračit a  dopomoci si k zisku svou vlastní snahou obchodovat tam, kde se zdá, že pohyb trhu umožní vygenerovat zisk. Právě tato naše touha po zisku a snaha ovládnout riziko a náhodnou distribuci zisků/ztrát, vede k porušování funkčního plánu a důsledkem jsou ztráty.

Všímavý čtenář si zde všimne vazby potřeby našeho ega = potřeby zisku, na základě čehož se nějak rozhodujeme. Máme zde konflikt zájmů. Na jedné straně je zde

  • potřeba zisku (což je smyslem samotné snahy obchodovat), na druhé straně je zde
  • potřeba plnit plán (který je souhrnem svazujících pravidel, avšak profitabilně prověřen v prostředí pracující klidné mysli)

 

Duchovní cesta

Hluboká pravda spočívá v tom, že pokud ze své vnitřní potřeby NEvyřadíme potřebu dosažení zisku, tak se nás negativní emoce bude držet STÁLE. Součástí každého obchodování jsou ztráty, které nelze předvídat. Ztráty přicházejí a přicházet budou. Jsou v rozporu s naší potřebou a vyvolávají emoce. Je otázka, jakým způsobem si upravíme naše vnitřní potřeby, pokud jsme tohoto schopni.

  • pokud se vzdáme potřeby zisku, vyřadíme ze hry prožívání negativních emocí

 

Co by nás tedy mělo dále motivovat na cestě tradingu? Co třeba naše vnitřní potřeba plnit náš funkční plán? Pokud bude pro nás vnitřní hodnota spočívat ve vlastní schopnosti plnit plán, tak budeme sami páni toho, zda prožijeme kladnou či zápornou emoci. Pokud plán splníme, tak nás žebříček našich vnitřních hodnot donutí prožívat radost z vlastní schopnosti dodržovat pravidla a plán, který jsme si stanovili. Pokud je pro nás tato hodnota opravdu cenná, tak porušení našich potřeb povede k silné negativní emoci s tím, že vše ukáže na náš vnitřní nedostatek sebekontroly!!! Je patrné, že za těchto okolností se už nebavíme o potřebách ega (potřeby zisku/zamezení ztrát), ale o dosažení hodnot, které jsou formou a vnitřní hodnotou naší vlastní osobnosti. Duchovní hodnotou, kterou jsme si sami stanovili, a které se snažíme dosáhnout, či vyhovět. Naše radost poté vychází z našeho vnitřního důkazu toho, že dokážeme těchto našich hodnot v různých situacích dostát.

 

Shrnutí, aneb k jaké změně došlo

  • prvotní potřeba ega, tedy zisku (se kterou souvisí prožívání kladných/záporných emocí) se v průběhu snahy vyhnout se emoční bolesti změnila na
  • potřebu dostát vnitřních hodnot naší osoby ve smyslu plnění námi stanovených pravidel, což dále nesouvisí s případným ziskem (jako vedlejší důsledek plnění pravidel)

 

Každý kdo chápe hluboký smysl této změny v uvažování, také chápe, že se jedná o aplikovanou psychologii, nebo lépe řečeno duchovní cestu. Duchovní proto, že mimo zrealizované změny na úrovni psychiky se jedná také o stanovení a uskutečnění vnitřních hodnot, od kterých se odvíjí kvalita našeho dalšího života.

 

V prvé řadě je potřeba pochopit, že

  • projev našich emocí naprosto provázaně souvisí s cílem, který jsme si stanovili a s tím, zda realita směřuje k naplnění našich potřeb

To co řídí rozhodovací procesy v té které situaci je náš žebříček našich vnitřních hodnot. Je vždy na nás, jaké priority si sami stanovíme. Zda bude prioritou dosažení potřeb ega - na základě strachu z nedostatku zdrojů, nebo bude hodnotou naše vnitřní snaha ctít a dodržet svá vlastní pravidla, které jsme dříve sloučili do logického funkčního mentálního konceptu, bez ohledu na důsledky, které plnění tohoto našeho konceptu z logiky věci generuje. Tedy

  • lze se rozhodovat zcela racionálně, s vnitřním uspokojením, bez ohledu na to, k jakým důsledkům naše rozhodnutí vede

 

Štěstí jako důsledek

Myslím, že jsme došli do bodu, kdy je více patrné, na čem záleží lidské štěstí. Duchovní učitel Eduard Tomáš častokrát říkával:

 

"není trvalého štěstí v žádném z předmětů světa, je v nás"

 

Pokud nelpíme na dosažení majetku na základě strachu z nedostatku, nebo potřeby ega dosáhnout štěstí z hlediska změny hmotné reality a našeho vztahu k objektům zájmu, tak lze žít s klidnou myslí.

  • Tam kde mysl není zatížena potřebami ega, tam nedochází k projevu emocí. Zůstává pouze hluboký vnitřní klid a mír

 

Cíl tradingu = duchovní cesty

To co se jako důsledek změní, bude tedy klidná mysl. Pokud zažijeme emoční bolest na základě porušování našich morálních pravidel, bude pro nás přirozené se dále vyhýbat dalším útrapám. Právě proto bude vnitřní sebekontrola a sebedisciplína součástí našich rozhodovacích procesů.  Pokud necháme na vnějším světě, aby byl tím, co se náhodně vyvíjí a co posuzujeme v rámci potřeb ega, budeme vždy prožívat negativní emoce.

  • Projev emocí je ve vazbě s potřebou ega takto provázaný s náhodnou distribucí vývoje okolní reality světa, který často není a nebude v souladu s tím, co požadujeme.