Trading-štěstí přeje připraveným!

Marek Chlíbek napsal (zdroj - Facebook, autor se zabývá schopností přežít za nepříznivých podmínek)

Burza: určitě je možné být v plusu při smysluplném investování nebo velmi občasných obchodech. Zvlášť na klasické burze cenných papírů to ještě jde a ne nějakých neprůhledných derivátů nebo komodit.

Tam v tom statusu a v celé diskusi jsem se jen snažil vyjádřit, že podle mě už není možné se jako jedinec tímto obchodem trvale živit, čili generovat si výplatu třeba 20 tis. stabilně měsíc za měsícem, s provozním kapitálem - vlastními penězi do výše do 1 mil. Kč. Jsou lidé, kteří tvrdí, že to dlouhodobě dokážou, ale pak jejich obchodní účet, pokud jsou ochotni jej ukázat, říká něco jiného. A to ani nemuseli projít nějakým dramatickým otřesem kurzů. Oproti tomu při kasickém podnikání generuje výdělek 20 tis. měsíčně kde kdo, za podstatně menších rizik a ani k tomu nepotřebuje takovou výši kapitálu.

Najít pravdu: Pravda je hodně filozofická záležitost. Je to skoro jako Bůh. Můžeš ji předpokládat, blížit se k ní, nebo v nějakou uvěřit. Ale zjistit pravdu asi fakt v téhle realitě nejde. I pokud se ptáš lidí na pravdu, dostaneš zpět buď lež a nebo názor.

Jsou to krásná témata, která nás všechny převyšují.

- - -      - - -

A jaký je můj názor po mnoha letech snahy poznat pravdu?

Důkazy jsou čísla ve výsledcích mých osobních backtestů s dodržením v tomto článku uvedených pravidel.

Smysluplné obchodování znamená jednoznačně se držet svého obchodního plánu. To znamená dělat jen to, co bylo dávno předem podrobně rozmyšleno a přijato jako nejefektivnější postup.

"Velmi občasné obchody.." - z mého pohledu jde např. provést na 1 trhu v průměru 25-30 obchodů/měsíc, v rámci intradenního obchodování. Zapomeňme z mnoha důvodů na českou burzu. Smysl má obchodovat na CBOT , NYSE, TSE nebo DAX. Trh "YM" (E-mini dow) má hodnotu nejmenšího pohybu 5 USD. Pokud člověk ví co dělá, tak lze obchodovat i na 1 min. timeframu (zobrazení struktury trhu, kdy 1 minuta vývoje trhu se skrývá v 1 baru). Denní likvidita je kolem 100 000, takže záruka rychlého plnění příkazů. Brokerský poplatek na nákup/prodej 1 kontraktu je kolem 5 USD. Je dobré, že na tomto levném (nejlevnějším, přesto likvidním E-mini) trhu (v rámci 1 min. time frame !!!) lze zvolit malý SL kolem 13 tiků, tedy 13*5=65 USD, což je suma kterou riskujeme a o kterou příjdeme, když se trh otočí proti nám s pohybem 13 tiků od ceny na které jsme koupili/prodali. Lze obchodovat s dvojnásobným ziskem oproti ztrátám, kdy zisky jsou generovány v +/- 70% případů. Margin - tedy blokovaná suma, která umožňuje obchodovat s pákou je 500 USD. Aby náš Stop Loss byl max 2%, tak je nutné mít pro nákup/prodej 1 kontraktu aspoň těch 3250 USD (což nejsou statisíce). Je jasné, že pro dosažení RRR=1:2 a win% 70 je nutné umět pracovat se sčítáním pravděpodobností. To znamená vyhledávat ty situace, které zvyšují naši šanci natolik, že se v dlouhodobém průměru trefíme ze 70% do chtěného pohybu, tedy v důsledku vyděláme 2x víc sumy, kterou jsme ochotni riskovat. Protože tyto situace variabilně s vývojem trhu existují, tak nelze pravděpodobnost zisku/ztráty v té které situaci vývoje srovnávat s ruletou. Ruleta je mechanický systém s jasně danými pravděpodobnostmi, ale situace na burze je odrazem průměrné psychologie davu, která nabízí různou míru případného zisku s různou mírou rizika za různých situací vývoje trhu, s tím, že celkové náklady na držení 1 kontraktu v jakémkoli trhu jsou 5 USD.

Je nutné chápat, že jak blackboxy (automatické obchodní systémy), tak davy nejsou nic jiného, než psychologie, která reaguje na vývoj v minulosti. Protože trh není rovná čára, tak je jasné, že skalpovací blackboxy (v rámci sekund) hrají v součtu velmi malou úlohu v procesu nákupu/prodeje okolního davu a dlouhodobějšího (v rámci minut, hodin) finálního vývoje trhu. Právě dav vytváří změny trendu, a proto příležitosti k zisku/ztrátě. Každý pohyb, korekce pohybu a veškeré cenové patterny jsou odrazem zprůměrované psychologie živého davu. A chování davu je do jisté míry a v různých situacích  předpovídatelné, protože lidské rozhodovací vzorce se nemění jen tak podle počasí. Pro představu uvádím možné parametry různých indikátorů pro sčítání pravděpodobností v přípravě pro vstup do trhu:

  1. Klouzavý cenový průměr - dlouhodobý trend
  2. Klouzavý cenový průměr - krátkodobý trend 
  3. Cena mimo zónu chopu (netrendující cenová situace)
  4. Potenciál k S/R úrovni, High/Low trhu
  5. 50% Retracement  - střední hodnota vývoje trhu mezi High a Low vývoje v rámci dne
  6. CCI - dlouhodobý a krátkodobý vývoj
  7. Divergence na CCI
  8. Struktura Swingů - v souladu s trendem
  9. Vstupní bar - momentum do trendu

Takto vybrané ukazatele v tomto případě musí být vzájemně v souladu s vývojem trhu. Není možné tuto logiku (třeba s jinými ukazateli a v jiných trzích) jakkoli odrbat. Takto to dělají všichni profitabilní tradeři - prostě vyhledávají nejpravděpodobnější situace - takové, aby vývoj trhu šel z co největší pravděpodobností s jejích záměrem. Jinak to nefunguje, nefungovalo a nikdy fungovat nebude.

 

Těchto pár bodů, které jsou v souladu s vývojem trendu vedou v důsledku k 70% pravděpodobnosti, že bude dosaženo 2násobku toho, co riskuji. Nutno dodat, že velikost Stoplosu musí mít logickou velikost na základě vývoje negativní momentální volatility (korekce) v době vstupu tak, aby nebyl zasažen můj SL. Dál je nutné dopředu vědět, jakého pohybu je trh zhruba schopen (potenciální RRR). Podle tohoto je vhodné volit (v mém případě, možností je víc - vše je věc posouzení rizika vůči zisku)  teoretickou velikost Profit targetu - bod výstupu z trhu, tedy  RRR jako vztah risku k zisku. Samozřejmě není možné posuzovat celý byznys na základě pár provedených obchodů. Vše se dá vyhodnotit např. na konci měsíce, kdy se hodnotí průměrné RRR a win% všech provedených obchodů.

 

Takže v souhrnu má profitabilní obchodování tuto kostru:

  • Nutno volit likvidní trh, cca 100 000 zobchodovaných kontraktů/den
  • chápat sčítání pravděpodobností
  • mít vyvážený RRR a win% . Tyto parametry musí být otestovány v backtestu.
  • Umět přenést svá pravidla do excelu, tedy zbacktestovat svá pravidla. Backtest je matematické vyjádření toho, jak naše mysl vyhledává obchodní příležitosti na historických datech. To co chápeme jako příležitost ke vstupu a výstupu (nejlépe se ziskem) lze převézt do tabulek a provést rozbor s následnou optimalizací našich představ o tom, co je dobrý bod vstupu a výstupu z trhu.
  • Je mnoho brokerských společností, které umožňují používat obchodní platformu ke zobrazování trhů. Je možné po domluvě mít veškerá data online na určitou dobu zdarma, např.  pro testování.
  • Tu v čr je možné se dostat ke všem informacím, které je potřeba, skoro zdarma. Jsou v knihovnách knihy a na netu stránky, kde je naprosto vše a zdarma. Navíc je v souhrnu dodnes přeloženo pouze to, co má smysl vědět. Kurzy které si ten který zaplatí mimo rámec dostupné literatury šetří pouze čas, ale vše je volně dostupné. V USA je situace jiná a je nutno utratit za to samé řádově hodně přes 100 000 Kč.
  • Jedna věc je umění ovládat obchodní platformu, chápat jak burza funguje, jak poskládat profitabilní obchodní systém
  • Druhá věc je pochopení, jak funguje lidská mysl, tedy strach a chamtivost. Pokud si někdo myslíte, že sami sobě rozumíte, tak jste zároveň i mistři východní filozofie s řadou svých žáků, které učíte meditaci. V jiném případě vám jde o cíl vydělat (chamtivost), nebo neztratit to co máte (strach), tedy emoce se vždy objeví a v důsledku budete v 30% svých obchodů (onen počet nutně ztrátových obchodů, protože distribuce zisků je náhodný proces s výše uvedenými parametry-pokud máme hotové domácí úkoly)  psychicky deptáni, což povede k negativním důsledkům (neplnění plánu, chyby, podvědomé nevhodné reakce).
  • Na pražské burze, nebo kdekoli jinde, krom burzy DAX a US burz nelze smysluplně a  profitabilně obchodovat.
  • Pokud nechápete vztahy RRR a win%, se započítáním brokerských poplatků, vztah marginu k velikosti obchodního účtu a procentuelní vztah risku k velikosti obch. účtu, tak není možné uspět a povede to ke ztrátám.
  • Pokud nerozumíte tomu, jak vznikají emoce, co jsou to podvědomé vzorce chování a jak souvisí cíl Vaší akce s Vaším strachem a chamtivostí, tak nelze smysluplně a disciplinovaně plnit (fungující) obchodní plán. Důsledkem budou zase ztráty.

 

Aby člověk poznal, jestli je možné jako jedinec uspět v tradingu, je potřeba pochopit, které postupy vedou k úspěchu a musí být sám schopný testovat své rozhodovací procesy. To co výsledky ukáží je odrazem pravdy, jestli jsou nebo nejsou čísla v plusu. Dál to celé stojí na své osobní schopnosti  své zkušenosti použít i v živém trhu, kdy už o něco jde. Právě potřeba maximalizovat zisky a minimalizovat ztráty je právě to, co ničí davy na burze. Takže je dobré si také srovnat své priority, které v důsledku generují naše negativní emoce. Pokud můžeme své emoce ovládat skrz svou disciplínu, tedy nenechat je na náhodné distribuci ztrát, tak jsme na dobré cestě k dosažení spokojenosti i při ztrátách, které nutně budou pravidelně přicházet.

 

Takže na závěr tohoto lze říci, že vše záleží na pochopení pojmů: volatilita, likvidita, RRR, win%, margin, brokerský poplatek, spread na vstupech a výstupech, vztah risku k velikosti účtu, schopnost backtestovat svůj plán, schopnost plnit svůj plán - tedy nebýt pod vlivem emocí - tedy zrušit si ego!

 

Toto je jediný známý způsob, jak přežít v moři plném burzovních žraloků, kdy každý bojuje sám za sebe, na úkor druhých. Ty, kteří nesouhlasí, je možné ukamenovat argumenty! Bohužel sbírání důkazů že to jde je tak na 6 měsíců, 8-10 hodin denně studia toho, co jsem uvedl, aby vše mohl člověk smysluplně zrealizovat dřív, než si klikne v platformě na MARKET - v živém trhu. Poté stejně příjdou ztráty a příjde období hledání chyb - v sobě. Tento proces je z principu fungování lidské mysli neobejitelný. Všichni ti, kteří vědí jak uspět v trzích si prošli prvotními ztrátami, které zastavila pocuchaná psychika. Je na každém z nás, jestli budeme obviňovat trh a druhé, místo sebe a své schopnosti  se připravit, sestavit funkční plán a jednat s rozumnou mírou stresu..